Als asfaltboringen niet voldoende zijn

Soms is de weg erg complex en is de weg een lappendeken van stukjes asfalt. Dan is al heel snel duidelijk dat bestaande asfaltboringen geen goed beeld geven van de constructieopbouw. Alhoewel soms? Dat lijkt toch vaker voor te komen dan je denkt!

De weg als lappendeken

Dat dacht onze opdrachtgever Aveco de Bondt ook. Aveco de Bondt is als raamcontractant voor het Hoogheemraadschap van Rijnland verantwoordelijk voor diverse verhardingsonderzoeken waaronder een dijkweg in Aalsmeer. De weg over deze dijk is in eigendom van de aanwonende bewoners. Bij de interpretatie van asfaltboringen bleek echter dat de opbouw van de weg een lappendeken was. Dat is niet zo vreemd: de bewoners hebben afgelopen jaren afzonderlijk de weg beheerd. De boringen alleen geven daarom niet voldoende informatie om een goed verhardingsadvies mee op te stellen.

Daarom heeft Aveco de Bondt de Wegenscanners als onderaannemer gevraagd om van deze weg, en op- en afritten langs de weg, de constructieopbouw compleet in beeld te brengen.

Dikte asfaltboringen en grondradar komen goed overeen

Voor de analyse van de metingen waren bestaande boringen beschikbaar om te vergelijken met onze metingen. Voor dit vergelijk zijn de boringen over het grondradar plaatje heengelegd. Een voorbeeld van een radarbeeld, gemeten langs de lengte van de weg, met daarin de asfaltdikte is te zien in onderstaande figuur. Twee boringen zijn rechts in de figuur als pijltje weergegeven. Hieruit is te zien dat de dikte die wordt gemeten met de grondradar goed overeenkomt met de dikte uit de boringen. Het gehele radarprofiel laat echter zien dat de asfaltdikte erg sterk varieert. Op de locatie van de boring is de asfaltdikte ongeveer 5 cm, 10 meter verderop langs de weg is de asfaltdikte 30 cm!

Asfaltdikte uit asfaltboringen vergeleken met grondradarmetingen. De witte verticale streepjes zijn de asfaltdiktes uit de boringen.

Homogene wegvakken

Onze metingen zijn vertaald naar een tekening met homogene wegvakken. Deze tekening laat zien dat de weg een grote lappendeken is. Hier zijn alleen boringen zeker niet genoeg voor een goed verhardingsadvies!

De Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

  • >20.000 km gescand
  • 650 projecten
  • Wetenschappelijke kennis
  • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.