Bijzondere samenwerking met AutiTalent

Sinds 2022 werkt AutiTalent Arjan als data-analist bij de Wegenscanners, in een klein team met onder andere onze projectleider Machiel. AutiTalent is dé verbinder voor mensen met autisme en de arbeidsmarkt. Bij de Wegenscanners zagen we het talent van Arjan en gingen we het avontuur aan. 

Lees in dit interview alles over successen, onzekerheden, en werken in een gestructureerde omgeving. 

“In het verleden verliep mijn werkzame leven niet geheel vlekkeloos,” vertelt Arjan, die zeven jaar geleden de diagnose autisme kreeg. “Ik ben vaak van baan gewisseld, vooral vanwege moeilijkheden met communicatie. Toen ik de vacature voor data-analist bij AutiTalent zag, twijfelde ik aan mijn geschiktheid. Ik ben meer een ICT’er. Toch besloot ik te solliciteren, met het idee dat AutiTalent zou kunnen meekijken en begeleiden. Als het op niets uit zou lopen, kon ik verder kijken.” Inmiddels werkt Arjan een half jaar met veel plezier bij de Wegenscanners. “Het bevalt mij ontzettend. Ik weet nu dat ik dus ook een data-analist ben, waar ik eerst over twijfelde.”

Multi-inzetbaar

Machiel verwelkomde Arjan met open armen: “Ons werk, asfaltwegen onderzoeken en in beeld brengen, is heel gestructureerd. Een goede omgeving voor mensen die goed varen op duidelijkheid en structuur. Het klikte meteen tijdens het eerste gesprek. Arjan is een heel waardevolle aanwinst. Binnen een paar dagen pikte hij dingen op in de beeldanalyse waar andere mensen weken of maanden over doen. Daarnaast heeft hij kennis van ICT die wij missen. Waar we dachten dat hij heel goed zou zijn in één taak, is hij echt multi-inzetbaar. Arjan pikt razendsnel dingen op. Hij heeft al onze verwachtingen overtroffen.

Structuur en duidelijkheid

Over de door Arjan eerder ervaren communicatieproblemen kan Machiel kort zijn: “Die zijn er niet. Arjan communiceert open en transparant, en wanneer we iets willen weten dan spreken we elkaar aan.” Arjan heeft een brede lach op zijn gezicht. “Het leukst aan mijn werk vind ik de structuur en de duidelijkheid. Ik weet precies wat ik hier kan verwachten, dat helpt mij enorm.”

Machiel: “Volgens mij is het kleine groepje waarin we samenwerken ook prettig voor jou. Gewoon een klein team, heel open en met een gemoedelijke sfeer.”

“Ik vind het fijn dat niemand zich hoger plaatst dan de ander: iedereen is gelijk hier.” vult Arjan aan. “Soms loop ik wel even vast. Dan kan het maar zo zijn dat ik een halve dag bezig ben met een detail. Ik weet niet zo goed wanneer ik moet stoppen en om hulp moet vragen.”

“Soms ben jij bang dat je te weinig doet of teveel kost,” zegt Machiel, “maar het gaat hartstikke goed: de processen verlopen super nu jij binnen bent. Ik snap dat het voor jezelf vervelend kan zijn als je vastloopt, maar we hebben allemaal wel eens een dag dat het wat minder gaat.”

Voor Arjan is het echter een moeilijk punt, want “dit kreeg ik vaak te horen van andere werkgevers. Dat ik te nauwkeurig was en daardoor te langzaam. Of dat ik te duur was. Dat wil ik nu gewoon voorkomen.”

Vaste dienst

Nu Arjan goed is opgestart, staat de relatiemanager van AutiTalent meer aan de zijlijn. “Het is een heel fijn idee dat er iemand is bij wie ik terecht kan mocht ik toch vastlopen. Met name in het begin was AutiTalent wel heel waardevol voor mij.”

Machiel: “Voordat Arjan startte heeft AutiTalent goed uitgelegd wat het inhoudt om met iemand met autisme te werken, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Ik weet wel wat van autisme, maar het was fijn om weer even opgefrist te worden: waar moet je aan denken, wat zijn de valkuilen? Ook de tussentijdse overleggen, in het begin maandelijks, waren waardevol. Dan komen er toch wel weer dingen naar voren, zoals het vastlopen van Arjan. Hoe kunnen we daar beter mee omgaan? Dat is voor beide kanten heel goed geweest.”

Machiel sluit af: “We hebben de intentie uitgesproken dat we Arjan graag in vaste dienst willen nemen. We zijn pas net begonnen en denken dat er nog veel meer in zit.”

© Tekst en beeld via AutiTalent

De Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

  • >20.000 km gescand
  • 650 projecten
  • Wetenschappelijke kennis
  • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.