Draagkracht analyse van 67 km weg in Lelystad

Constructieve levensduur, draagkracht analyse, grondradar, asfalt

Draagkracht analyse van 67 km weg in Lelystad

In opdracht van de Gemeente Lelystad hebben wij na twee eerdere en succesvolle projecten van nog 67 km weg de draagkracht geanalyseerd.

Draagkracht analyse in Lelystad

De gemeente is van plan om op de stadshoofdwegen de aanwezige geluidsreducerende deklagen (GRA) door DESA deklagen te vervangen. Hiervoor heeft de gemeente informatie nodig over de constructieopbouw van de weg, evenals de constructieve en functionele levensduur van de weg.

Vanuit de wegenscan met gammaspectrometer en grondradar zijn alle constructiegegevens aangegeven en tevens zijn wegbouwkundige homogene vakken samengesteld. Aansluitend zijn deflectiemetingen uitgevoerd. Met informatie uit de scan en de deflectiemetingen is op een snelle eenvoudige wijze aangegeven of de draagkracht van de weg ruimschoots voldoet, in balans is of onvoldoende is.

In het onderzoek is samengewerkt met VIA Aperta Verhardingsadviseurs B.V. uit Deventer, die de deflectiemetingen en de globale visuele inspectie verzorgd heeft.

Kostenbesparing

De gemeente Lelystad bespaarde op deze manier veel kosten op vervolgonderzoek en kan zo gerichte vervolgstappen inzetten om de wegen goed te onderhouden. Voorlopig kan het onderhoud zich richten op de bovenlaag van de weg en is voor een groot deel van de wegen de restlevensduur op meer dan 20 jaar gesteld.

 

 

Deel dit bericht