Een schattig knaagdier zorgt voor (infra)structureel probleem

In Nederland is de opmars van de bever de laatste jaren echt een probleem geworden. De groeiende beverpopulatie in Nederland, naar schatting zo’n 3500 bevers, zorgt voor een toenemende schade. Doordat het dier zich steeds meer vestigt binnen de bebouwde kom, leidt dit tot schade aan dijken, wegen en fietspaden. De bever is namelijk uitermate goed in het graven van gangen en deze gangen kunnen voor veel schade zorgen.

Vooral de provincie Limburg, met een geschatte populatie van ruim 1500 bevers, heeft veel last. De gangen die bevers graven in dijken en onder wegen en paden door, zorgen voor holle ruimtes. En dit leidt weer tot een verhoogd risico van bodemverzakking en dus potentieel gevaarlijke situaties.

De Wegenscanners en bevers?

Ja, ook bij beveroverlast kun je ons inschakelen. Voor diverse wegbeheerders hebben we de aanwezigheid van eventuele beverholen onder de weg in kaart gebracht. Het beestje was hier gesignaleerd en er waren holen in de slootkanten aangetroffen. Om wegverzakking voor te zijn hebben we de wegen gedetailleerd ingemeten met onze meetsystemen. Dus geen overlast voor overig wegverkeer én snel de weg in kaart.

Na analyse bleek dat er een groot aantal indicaties zijn voor aanwezigheid van beverholen. In onze scans was goed te zien dat er een fel reflecterend gebied aanwezig was op diverse locaties, wat een holle ruimte indiceert. Omdat hier ook visuele waarnemingen waren van holen, is met enige zekerheid te zeggen dat het hier om een bevergang gaat. Bovendien leken deze de gehele weg over te steken, wat een verhoogd risico vormt.

De meting met onze grondradar is een uitstekende methode om de holen van de bever op te sporen. De groeiende populatie bevers in Nederland zullen in de nabije toekomst vermoedelijk nog wel meer problemen opleveren, daarom is het verstandig om mogelijke beverholen snel in kaart te brengen en naar een oplossing te zoeken.

Last van beverholen?

En meer weten over dit onderzoek? Neem contact met ons op!

De Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

  • >20.000 km gescand
  • 650 projecten
  • Wetenschappelijke kennis
  • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.