Gemeente Apeldoorn is duurzaam bezig

8 juli 2021

Een datingsite voor materialen? Dat klinkt gek. Maar deze recent gelanceerde toolkit omschrijft een werkwijze die het mogelijk moet maken. Uiteindelijk zal er een soort marktplaats ontstaan die door verschillende gemeentes gebruikt kan worden. Circulair werken, daar gaat het om.

Dit filmpje licht het verhaal duidelijk toe:

Om hier gebruik van te kunnen maken wil de gemeente precies weten, wanneer een straat moet worden vernieuwd, welke materialen daar vrijkomen en hoeveel het er zijn. Hoe de constructie van een weg is opgebouwd.
Hier komen de Wegenscanners in beeld. We kunnen deze informatie aan de gemeente leveren. Het gaat met name over materialen die onder de weg liggen en niet zichtbaar zijn. Denk hierbij aan de verschillende materialen van verhardingsconstructie en de bodeminformatie. Voorafgaand aan de geplande werkzaamheden scannen wij de wegen in. Op deze manier geven we de gemeente uitgebreide informatie over de weg en alles wat eronder ligt.

In een recent artikel van De Stentor vertelt Sander Lubberhuizen, bedrijfsleider Energiek Apeldoorn:
,,Nog voor de materialen uit de grond worden gehaald, bieden we het aan op het platform. Dan gaat een tussenpartij op zoek naar de beste match, het liefst zo dichtbij mogelijk. Zo kan het zijn dat deze stenen uit Griffiersveld straks op het industrieterrein van Apeldoorn of in een andere stad liggen. Apeldoorn startte als eerste gemeente het platform en in de meest ideale situatie kunnen burgers daar straks ook aan mee doen.”

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat wij dergelijk onderzoek uitvoeren en de opbouw van een weg in kaart brengen. Het is ons dagelijks werk. Het is mooi om te zien dat onze meting een basis vormt voor een circulaire economie en uiteindelijk bijdraagt aan de reductie van CO2.