Onderzoek naar vocht in de weg

Wanneer we voor een weg een onderhoudsmaatregel willen bepalen kijken we naar de wegconditie. Vaak gaat dat visueel, met het blote oog. Soms hebben we geluk dat een weg opdroogt na een regenbui. Dan kunnen we aan het opdrogen zien of er een verhoogde kans is op onderliggende schades.
Maar op deze manier kan men nooit alles vaststellen, nog los van de vraag hoe lang dit zou duren. Wat als er een betere en snellere methode zou bestaan om een weg te onderzoeken en daarmee ook spoedig een onderhoudsmaatregel te bepalen? Daar kunnen wij met onze radartechniek zeker aan bijdragen, onze apparatuur werkt dag en nacht en bij alle weersomstandigheden.

Soms kan men aan het opdrogen zien of er een verhoogde kans is op onderliggende schades.

Meestal is dus zo’n visuele beoordeling van een weg geen optie. Het weer hebben we immers niet in hand. Daarom gebruiken wij een speciale toepassing van radartechniek om vocht in de weg op te sporen. Ook als deze opgedroogd lijkt. De reflecties van het radarsignaal geven informatie over de aanwezigheid van vocht in deze laag.

Wegenscan in beeld gebracht met de daarbij behorende boorkernen.

Enige tijd geleden hebben we samen met de gemeente Apeldoorn een geslaagde proef uitgevoerd. Hierbij hebben we met onze scanauto de weg in beeld gebracht en hebben we op hoge, gemiddelde en lage reflectiezones een boorkern geplaatst. Deze boorkernen zijn met behulp van CT scanner (die normaal in een ziekenhuis wordt gebruikt) beoordeeld en is het percentage holle ruimtes in de deklaag bepaald.

Deze CT scans laten een duidelijk verband zien tussen onze metingen en de hoeveelheid holle ruimtes. Juist deze holle ruimtes kunnen vocht vasthouden na een regenbui waardoor schades ontstaan. Dit is een mooie toepassing van radartechniek, waarbij de wegschades op een objectieve manier inzichtelijk worden gebracht.

De Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

  • >20.000 km gescand
  • 650 projecten
  • Wetenschappelijke kennis
  • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.