Quickscan Draagkracht

Snel betrouwbare informatie over uw wegareaal

Om het wegareaal, een van de belangrijkste kapitaalgoederen van de overheid, te kunnen onderhouden met een krap budget, is betrouwbare informatie nodig over de kwaliteit van de weg. Visuele inspecties en boringen zijn niet betrouwbaar genoeg.

De informatie van de Wegenscanners is dat wel. Door slimme wegbouwkundige technieken in te zetten geven wij een veel gedetailleerder inzicht in draagkracht en kwaliteit van de verharding. Zo kun je meerjarige onderhoudsprogramma’s (MJOP) beter opstellen en benut je budgetten en middelen optimaal.

De Wegenscanners combineren grondradarmetingen met valgewichtdeflectiemetingen (VGD metingen). Daarmee zie je direct of de weg een draagkrachtprobleem heeft. Ook kan worden bepaald welke maatregel het meest passend is. In een later stadium kunnen, met dezelfde informatie, maatregelen veel beter bepaald worden.

Quickscan draagkracht

De methode geeft een snelle indicatie voor de draagkracht van de weg in verhouding met het verkeer wat op deze weg rijdt. Dit doen we zonder complex rekenwerk. Zo wordt op netwerkniveau een goede indruk van de homogeniteit van de draagkracht van de weg verkregen. Deze aanpak resulteert in drie mogelijke draagkracht c.q. structurele levensduurcategorieën.

 1. Onvoldoende draagkracht
  De weg is te licht voor de verkeersbelasting. De weg zal versterkt moeten worden als er schade optreedt. De structurele levensduur is onvoldoende groot voor de komende 20 jaar. De benodigde maatregel zal relatief ‘zwaar’ zijn;
 2. In balans
  De draagkracht van de weg is in balans, ofwel staat in verhouding tot de verkeersbelasting op die weg. De restlevensduur van deze weg bedraagt ca. 20 jaar. Als op een dergelijke weg schade ontstaat, is het moment waarop de schade optreedt maatgevend. De schade kan met relatief lichte maatregelen worden herstel, waarbij ook een lichte versterking mogelijk kan zijn.
 3. Voldoende draagkracht
  Deze weg heeft een overmaat aan draagkracht ten opzichte van de verkeersbelasting. De restlevensduur is 20 jaar of meer. Als op een dergelijke weg schade ontstaat, betreft het waarschijnlijk een deklaagprobleem. Dit kan opgelost worden met een relatief ‘lichte maatregel’ door bijvoorbeeld het vervangen van de deklaag, het vullen van scheuren of uitbakken, of door het aanbrengen van een slijtlaag.

Eén keer inmeten, meerdere jaren gebruik van de data!

Indien de quickscan draagkracht is uitgevoerd, kunnen dezelfde meetgegeven, met meer detail worden geanalyseerd. Denk daarbij aan de restlevensduur en de stijfheden van de verharding/ondergrond. Ook kunnen de aanwezige schades in het asfalt worden bepaald. En kan een homogene wegvakkenkaart worden opgesteld. Met al deze informatie, aangevuld met een visuele inspectie, kan een betrouwbaar en op de situatie sluitend verhardingadvies worden gegeven.

Uw voordeel

 • Beter budgetteren;
 • Kostenbesparing door gestaffeld en
 • gericht onderzoek
 • Optimalisatie MJOP door inbrengen
 • structurele component
 • Voorkomen kapitaalvernietiging
 • Levensduur verlengend onderhoud
 • Veel betrouwbaarder en efficiënt advies
 • Risico’s inzichtelijk
 • Gehele weg in beeld

Overlast bouwverkeer/omleidingsroutes?
De methode werkt ook uitstekend voor het waarderen van uw weg voorafgaand aan het bouwverkeer. De versnelde degeneratie van het wegvak of omleidingsroutes kan worden bepaald, in onderstaande volgorde:

 • Nulmeting wegvak
 • Hermeting
 • Kosten inzichtelijk brengen

Scannen

Met innovatieve technieken scannen wij wegen. Zo kunnen we iets zeggen over mogelijke risico’s, dikte en kwaliteit van het asfalt.

Beheren

Goed wegbeheer staat of valt met de juiste informatie. Met onze informatie vanuit het scannen én de tools die wij bieden kun jij efficiënt en gemakkelijk jouw areaal beheren.

Adviseren

Tijdens het scannen van bestaande wegen komen we vaak bijzonderheden tegen. Denk aan schades/asfaltwapening in de constructie of afwijkingen in de bodem. Met onze kennis van zaken geven we hierin ook een gedegen en onderbouwd advies.

KlantervaringenGemeente Putten

De Wegenscanners leveren waardevolle informatie. Op basis daarvan maken we vaak andere keuzes en zetten we ons beschikbare budget nog efficiënter in. Klaas Wijma - Beheerder Wegen - Gemeente Putten  

Gemeente Houten

De Wegenscanners laten zien wat je niet kunt zien, zodat verrassingen tijdens de uitvoering worden voorkomen.     Martin Rakke - gemeente Houten

Rijkswaterstaat (renovatie IJsselbruggen)

“De informatie van de Wegenscanners is erg waardevol geweest. De informatie gaf ons compleet inzicht in de mogelijk risico’s”   Bert Stoeten - Rijkswaterstaat (Renovatie IJsselbruggen)

Rijkswaterstaat

“De Wegenscanners staan altijd voor je klaar en denken mee. Bovendien scheelt hun oplossing enorm in de kosten omdat je bijvoorbeeld geen verkeersmaatregelen hoeft te nemen.”

Ron Veenstra - RijkswaterstaatKiwa Koac

"De combinatie van kennis (civiel en geofysica) die De Wegenscanners in huis hebben, samen met hun flexibiliteit en het snelle schakelen, maakt dit voor mij de ideale partner in wegonderzoek.”

Arjan de Looff - Kiwa KoacGemeente oude IJsselstreek

“Ik zou De Wegenscanners willen aanraden aan iedere gemeente! Ze gebruiken hun jarenlange ervaring en informatie van klanten om zichzelf dagelijks te verbeteren. De oplossing van De Wegenscanners biedt alle informatie die ik nodig heb!”

Alex Bröring - Gemeente Oude IJsselstreekDe Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

 • >20.000 km gescand
 • 650 projecten
 • Wetenschappelijke kennis
 • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.