Voor een wegenonderhoudsplan brachten wij binnen een maand 350 km weg in beeld

Om te kunnen bepalen welk wegenonderhoud het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de komende jaren kan verwachten, wilde het een nieuw plan voor wegenonderhoud opstellen op basis van asset management. Daarvoor had het Hoogheemraadschap in korte tijd uitgebreide en gedetailleerde informatie nodig over het wegareaal. Een flinke uitdaging, want we kregen de opdracht om binnen een maand 350 kilometer weg in beeld brengen. Hoe pakten we dat aan?

Plan voor wegenonderhoud

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft als een van de weinige waterschappen in Nederland de verantwoordelijkheid voor een groot aantal verharde wegen. Om die wegen goed te beheren en een goed plan voor wegenonderhoud op te stellen is inzicht in de ondergrond, opbouw en status van die wegen cruciaal.

Inzicht in de opbouw en status van de weg

Ons onderzoek startte met scanwerkzaamheden. Met de grondradar op onze bus meten we de opbouw van de weg, met de gammaspectrometer brengen we de aanleggeschiedenis van de weg in beeld. We rijden daarbij gewoon tussen het andere verkeer op de weg. Die werkwijze maakt het mogelijk om binnen zo’n korte tijd zo’n groot aantal kilometers weg in kaart te brengen.

Overzichtelijke kaarten, direct aan de slag

Na de analyse van de meetgegevens ontving het Hoogheemraadschap van ons van alle klasse 1 wegen informatie over de asfaltdikte, de funderingsdikte, de homogeniteit van het asfalt en de natuurlijke ondergrond. De wegen van het Hoogheemraadschap hebben een complexe historie. Aanvullend rapporteerden we daarom ook het aantal lagen in het asfalt.

We presenteren de meetgegevens altijd in overzichtelijke kaarten en ook digitaal. Zo konden de resultaten direct in het beheerssysteem van het Hoogheemraadschap worden geïntegreerd. De informatie is afgestemd voor levenslang gebruik en het Hoogheemraadschap kan er direct mee aan de slag om een plan te maken voor wegenonderhoud.

Informatie over de ondergrond

Niet alleen de omvang en strakke planning van deze opdracht waren bijzonder. Ook de informatievraag vroeg om extra inspanningen. Het Hoogheemraadschap beseft zich dat ook ondergrondinformatie belangrijk is voor goed wegbeheer. Daarom wilde het ook informatie hebben over de soorten van de ondergrond, in termen van zand, veen of klei.

Wij verzamelden deze informatie met behulp van onze metingen én met behulp van andere databronnen. Hiermee heeft het Hoogheemraadschap voor ieder stuk weg een goed beeld van de samenstelling van de ondergrond.

Enthousiast over de resultaten

Het Hoogheemraadschap is enthousiast over de resultaten van onze metingen. Inmiddels rijdt onze bus ook op andere wegen in Noord Holland om de opbouw van het asfalt en opbouw van de fundering in beeld te brengen.

Vragen over onze methode? Neem gerust contact met ons op.

De Wegenscanners

Schakel De Wegenscanners in en zorg dat je ‘in control’ bent in jouw wegbeheer en -onderhoud.

  • >20.000 km gescand
  • 650 projecten
  • Wetenschappelijke kennis
  • Voor wegbeheer en aannemer

Snel naar:

Scannen

Beheren

Adviseren

Werken bij

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en ideeën? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

085-0160739
info@dewegenscanners.nl

Bezoekadres
Weteringstraat 14 0001, 7391 TX Twello
Skagerrak 26, 9723 JR Groningen


Lid van Geobusiness Nederland

© 2024 De Wegenscanners | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.